Proizvođači bele tehnike najavili nove cene robe koja dolazi u septembru

Bela tehnika koja od septembra bude stizala na naĆĄe trĆŸiĆĄte biće pet do deset odsto skuplja, saznaju Novosti u trgovinskim lancima koji se bave prodajom ovih aparata. Veliki proizvođači su najavili nove cene za friĆŸidere, ĆĄporete, maĆĄine za sudove, za pranje i suĆĄenje veĆĄa.

Ova njihova odluka posledica je uvećanih troĆĄkova distribucije i proizvodnje zbog poskupljenja sirovina koje se koriste u izradi ovih uređaja. Poskupljenje cena proizvoda u kojima se koriste čipovi utiče njihova nestaĆĄica na globalnom trĆŸiĆĄtu.

Od početka godine cena kućnih aparata na naĆĄem trĆŸiĆĄtu već je porasla za oko 10 procenata, jer su proizvođači dva-tri puta poskupljivali ove proizvode od tri do četiri odsto.

- ViĆĄe cene bele tehnike najavili su BoĆĄ, Mijele i joĆĄ neke robne marke koje u ponudi imaju premijum proizvode - navodi naĆĄ sagovornik. - Voks će isto morati to da učini, jer im je drastično poskupela proizvodnja. Gorenje i Beko, takođe, imaju potrebu da podignu cene, ali procenjuju da li bi to moglo da ih dovede u situaciju da izgube trĆŸiĆĄte. Najverovatnije će i njihovi proizvodi poskupeti.

Aparati ovih kompanija uglavnom stiĆŸu iz njihovih proizvodnih pogona u Kini, Turskoj i Evropi. Većina te robe na naĆĄe trĆŸiĆĄte dolazi iz najmnogoljudnije zemlje na svetu. Cena transporta, odnosno dopremanja u kontejnerima iz Kine je drastično uvećana, čak sedam do osam puta.

Mediji u svetu, takođe, beleĆŸe da bela tehnika poskupljuje od početka godine i da će se taj trend nastaviti. Proizvođači navode da su uvećani troĆĄkovi transporta i sirovina, kao i da postoji nestaĆĄica čipova na globalnom trĆŸiĆĄtu. Stručnjaci objaĆĄnjavaju da u njihovoj industrijskoj proizvodnji, posebno velikih kućnih aparata, udeo cene sirovina moĆŸe biti veći od 70 odsto. Za njihovu izradu, pored ostalog, koriste se bakar, aluminijum, čelik i plastika.

Cene bele tehnike imaju veliki raspon u zavisnosti od kvaliteta uređaja i proizvođača. Kombinovani friĆŸideri trenutno se kreću od 20.000 do milion dinara, a maĆĄine za veĆĄ od 23.000 do 280.000. Ć poreti koĆĄtaju od 22.000 do 93.000, dok za maĆĄinu za pranje sudova treba izvojiti od 26.000 do 310.000.

Autor: Redportal.rs

#Bela Tehnika

#poskupljenje