Evo za koooliko se verovatno menja po litru 🧐🤑

Prema procenama stručnjaka iz sveta naftne industrije, pojeftinjenju naftnih derivata možemo se nadati uskoro, i to za dva do tri dinara po litru! 🤑 Naime, od polovine avgusta cena barela je u padu, te je stoga niža cena i kod nas sve izvesnija, piše Pink.rs.

Prema rečima Nebojše Atanackovića iz Unije poslodavaca Srbije sada je trenutak kada bi cene nafte trebalo da padnu na pumpama.

- Sirova nafta se uvek troši unapred, pa tako sada i dalje trošimo ovu skuplju iz zaliha. I do sada su berzanske cene bile naduvane, ali kako pandemija ne prolazi, vreme je da cene krenu da padaju. Logično je da pojeftinjenje dođe vrlo brzo - kaže Atanacković. 🤷‍♀️

Procenjujem da će gorivo pojeftiniti dva do tri dinara po litru. Moramo uzeti u obzir da sirova nafta na svetskom tržištu ne može baš toliko da utiče, već da je uticaj njene cene minimalan.

Milan Kovačević, ekonomista, takođe misli da se možemo nadati padu cene goriva.

Šansa za električne automobile: skuplja nafta - plan da sačuvamo planetu?

Ekonomista Milan Kovačević kaže da visoke cene nafte mogu da ukazuju na dugoročno razmišljanje ekologa, jer je cilj da se troši što manje goriva kako bi se sačuvala planeta. - Opredeljenje sveta je da se zbog visoke emisije ugljen-dioksida smanji potrošnja ovakvih derivata. U mnogim zemljama će biti nastojanja da se ubrza rast cena nafte da bi se više prodavali električni automobili. Kako će u Srbiji biti, to još uvek ne možemo da naslutimo. Činjenica je da je nedavno blizu Severnog pola na visini od 2.000 metara padala kiša, što se do sada nije desilo, a pokazatelj je da se ubrzava globalno zagrevanje. Ne uspevamo da se uhvatimo ukoštac kao planeta sa tim problemom, a uvek se govori o 2050. godini kao godini prekretnice za ugljeničnu neutralnost i nulto zagađenje - navodi Kovačević.

- Pad cene nafte je očekivan, jer ona može biti fleksibilnija, a delimično zavisi upravo od cene sirove nafte. Ublažavanje cena svakako je očekivano i preporučljivo - kaže on.

Autor: Pink.rs

#Cena goriva

#Električni automobili

#Milan Kovačević

#cena nafte

#gorivo