"Ono što je naglo počelo mora da se naglo i završi"

Virusolog i bakteriolog dr Milanko Šekler je u intervjuu za Novosti rekao da će epidemija koronavirusa trajati dosta kraće nego što većina misli.

- Ono što je naglo počelo isto tako će i da se završi - naglo. Kovid će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo da živimo, a vakcina nam samo pomaže da dobijemo na vremenu: da se mi prilagodimo virusu i on nama, sa što manje žrtava - rekao je on.

Na pitanje na čemu bazira ovakvu projekciju, koja mnogima sad zvuči suviše optimistički, Šekler je odgovorio da će sudbina ovog virusa biti kao i kod 4 druge vrste korone na koje više niko ne obraća pažnju.

- On će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih, i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža - naglasio je on.

U nastavku intervjua lekar je govorio o efektima različitih vakcina i mogućim kombinacijama, vezama između antivakserskog pokreta i potrošačkog mentaliteta, ali i mentalitetu Srba, koji često i u sportu - dobro krenu, ali na kraju izgube.

Ceo intervju sa dr Šeklerom možete pročitati OVDE.

Autor: novosti.rs

#Covid19

#Korona virus

#dr milanko šekler

#koronavirus

#pandemija