Srbija bila domaćin, talibani dolazili pravo sa fronta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da su talibani pre nekoligo godina direktno sa fronta dolazili u Beograd na pregovore sa tadašnjim vlastima Avganistana, i da su ti pregovori bili tajni za javnost u Srbiji ali ne i za međunarodnu zajednicu.

Dačić je za Blic kazao da se to dogodilo kada je u poseti Srbiji bio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, i da su tada na mestu gde je sedeo jedan od predstavnika talibana pronađene čestice eksploziva.

On je rekao da se prilikom poseta stranih šefova diplomatije i u takvim situacijama uvek radi kontradiverzioni pregled, i da je policijski pas za otkrivanje eksploziva nanjušio nešto oko jedne fotelje, koja je nošena na forenzički pregled.

- Otkrili su da tu postoje neke barutne čestice ili čestice od eksploziva. A baš na tom mestu sedeo je jedan od pregovarača, od pobunjenika, talibana. To znači da su oni direktno sa fronta dolazili na pregovore - dodao je on.

Dačić koji je bio ministar spoljnih poslova Srbije, naveo je da su predstavnici Avganistanskog saveta za mir predložili da se pregovori tadašnje vlasti Avganistana i talibana održe u Beogradu.

Kako je objasnio, Avganistanski savet za mir se obratio Ist-Vest Bridžu koji vodi Jovan Kovačić, a hteli su da pregovaraju baš u Srbiji, jer Srbija nije ni na Istoku ni na Zapadu.

- Jedino što su tražili bilo je da se garantuje diskrecija, odnosno da se ništa o pregovorima ne objavljuje i da informacije ne cure u medije. Mi smo to poštovali. Tri puta su dolazili, tri puta su ovde organizovani pregovori talibana i rukovodstva u Kabulu i ništa nigde nije procurelo - kazao je Dačić.

Dačić je rekao da to nisu bili tajni pregovori kada je reč o međunarodnoj zajednici, jer su na njima prisustvovali i njihovi predstavnici, uključujuči i diplomate iz zapadnih zemalja.

- Bili su tajni samo kad je reč o javnosti. Srbija se nije mešala u pregovore, mi smo bili samo domaćini. I sve su strane bile zadovoljne našom ulogom. Kasnije su ti pregovori nastavljeni u drugim zemljama - naveo je on.

Autor: redportal.rs

#Avganistan

#Srbija

#Talibani

#beograd

#pregovori

#vlasti