Srbija po ugroženosti na petom mestu u Evropi

Profesor dr Slobodan Miloševiš sa Katedre za zaštitu šuma na Šumarskom fakultetuje za Novosti izjavio da je su šumski požari najveći svetski problem, a da se Srbija po ugroženosti nalazi na 5 mestu u Evropi, i da su od nas ugroženiji samo Španija, Grčka, Portugal i Bugarska.

Slobodan Milošević upozorio je da iako u Srbiji još uvek nama montrum-požara zvanih "vatrene oluje" ne znači da ih neće biti, i dodao je da prema modelima klimatskih promena predviđa se da će do kraja 21. veka Blkan biti jedno od najugroženijih područja u Evropi:

Srbija još nema pojavu nezaustavljivih monstrum-požara zvanih "vatrene oluje" kakvi su nedavno harali Grčkom i Portugalijom, ali nije pitanje da li će njih biti, veća kada će se pojaviti. Suština je da ćemo imati sve više ekstremnih događaja.

Odavno su poznati statistički podaci koji ukazuju da će prosečna temperatura u Srbiji do kraja ovog veka malo porasti, a da će se količina padavina smanjiti, ali to nije pravi pokazatelj opasnosti:

Može prosečna količina padavina da se smanji, ali to u praksi ništa ne znači, ako se u jednom danu sruči 120 litara kiše na kvadratni metar. Ako tada nemamo šume da apsorbuju i uspore ogromnu masu vode, u brdsko-planinskim oblastima dobićemo razorne bujice, a u nizijama poplave. Između takvih ekstremnih perioda padavina imaćemo ekstremne suše, sa temperaturama iznad 40 stepeni, koje stvaraju uslove za požare koji uništavaju šume, bez kojih će bujice dodatno ojačati i tako u krug. Prosto, ako ne zaštitimo šume, ono što ne izgori, odneće voda.

Profesor Milanović navodi dva požara iz Srbije, a koja po ekstremnim vrućinama nisu uspevale da obuzdaju velike ekipe šumara i vatrogasaca koje su 24 časa boravile na terenu.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#Balkan

#Oluje

#Srbija

#požari