Ove godine će program biti proširen jer prošle godine ovaj festival nije održan zbog pogoršane epidemiološke situacije

Filmski festival u Sopotu, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala - CEBEF -a i u saradnji sa Centrom za kulturu Sopot, biće održan od 11. do 17. jula 2021. u Centru za kulturu Sopot.

Ovim povodom, kratko smo porazgovarali sa nekima od filmskih autora čija će ostvarenja biti prikazana ove godine, o tome kakav je njihov odnos prema festivalu u Sopotu.

- Nadam se da će ovogodišnje dvostruko festivalsko izdanje priuštiti gledaocima u Sopotu i dvostruko zadovoljstvo. Preko dvadeset domaćih filmova na jednom mestu, prikazanih u nekoliko dana, predstavlja nešto čega se ne bi postidele ni razvijenije kinematografije od naše, i posetioci će sigurno moći da izaberu filmove po svom ukusu - kazala je rediteljka Ana Marija Roši.

Mladen Đorđević, čiji se film Sumrak u bečkom haustoru našao u programu festivala kaže Filmski festival u Sopotu filmska smotra sa dugom tradicijom.

- Sopot je opstao uprkos prolaznim pokušajima nekih drugih festivala i vremenom nametnuo i opstao kao naš nacionalni festival, što je koncept koji treba da produbljuje u narednim godinama. Ono što me najviše privlači je priroda sopotskog kraja i neobavezna, neuštogljena atmosfera festivala.”Gordanu Kičiću je Filmski festival u Sopotu veoma drag i i važan."Na njemu sam osvojio svoj prvi Gran Pri za film Ustanička ulica koji sam producirao, na njemu bio ko-scenarista i igrao glavnu ulogu, a posebno mi je drago to što je ove godine, kada će se u Sopotu prikazati film Realna priča, konkurencija mnogo veća - rekao je on.

Filmski festival u Sopotu ove godine pružiće ljubiteljima i poštovaocima filmske umetnosti jedinstvenu priliku da prate prošireni festivalski program, s obzirom na to da tokom jula 2020. festival nije održan zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ove godine će publika zahvaljujući pomenutom integrisanju programa, moći na jednom mestu da isprati celokupnu produkciju domaćeg filma u periodu od dve godine koje su za nama.

U toku sedam dana festivala u Sopotu biće prikazano 23 filma u takmičarskom programu, 4 filma van konkurencije, kao i 4 filma za decu. Poseban dodatak manifestaciji ove godine biće kratki filmovi mladih autora.

Pored filmskih projekcija, festival će imati raznovrstan prateći program koji će, pored tradicionalnog svečanog otvaranja festivala uz defile filmskih ekipa, dodelu počasnih nagrada, koncertni program i vatromet, sadržati panel diskusiju i izložbu.

Slogan ovogodišnjeg festivala U predvorju jubileja, podseća i najavljuje da će festival naredne godine doživeti svoje jubilarno 50. izdanje.

Autor: Tanjug

#CEBEF

#Sopot

#filmski festival