Sve je počelo iz čiste radoznalosti

Nebojša Đurić iz Teslića, asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci uspeo je kroz svoju teoriju da reši matematički problem sa kojim su se bezuspešno nosili najveći matematičari.

Decenijama je u svetu matematike stajalo otvoreno pitanje:

Da li postoji jedinstveno rešenje inverznog problema Šturm-Luilovog tipa sa kašnjenjem u intervalu od π/3 do 2π/5 u opštem slučaju?

Kako sam navodi, bilo mu je potrebno više od 2 godine da uspešno reši pitanje. Najveći "bust" u radu mu je dala, ni manje ni više, epidemija koronavirusa zbog koje je mogao da se fokusira isključivo na rad.

Veliku motivaciju mu je takođe dao i Vjačeslav Jurk (matematičar sa najboljim referencama na svetu), kome je Nebojša poslao svoj zadatak. Od njega je dobio samo odgovor da se ovaj problem ne može rešiti. To mu je bilo dovoljno da se ceo da u rešavanje problema.

Foto: Printscreen YouTube/print sreen

Nebojšino rešenje (koje je inače i bilo deo njegove doktorske disertacije) objavljeno je 28. oktobra u časopisu Applied Mathematics Letters, koji se nalazi na prestižnoj SCI listi - indeksu najuticajnih časopisa u nauci.

Autor: b92.net / redportal.rs

#Banja Luka

#Matematika

#Nebojša Đurić

#Republika Srpska

#Srbin

#rešenje