Presuda vraćena Apelacionom sudu na razmatranje

Presuda Šariću kojom je osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike vraćena je Apelacionom sudu na ponovno razmatranje jer je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da je "nepristranost dvoje sudija dovedena u pitanje", prenosi Blic.

Pravosnažna presuda doneta je u novembru 2020. godine u postupku koji se protiv Šarića vodio od 2012. godine zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Branioci Šarića iskoristili su uložili žalbu Vrhovnom kasacionom sudu koji je utvrdio da je ona osnovana, te je ukinuo pravosnažnu presudu, ali ne i prvostepenu kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora.

U praksi to znači da je odluka Specijalnog suda za organizovani kriminal i dalje na snazi, ali više nije pravosnažna, jer je vraćena Apelacionom sudu da je ponovo razmatra, ali sa novim sudskim većem.

Novo veće, koje će sud formirati, imaće dve opcije: da kao i prethodne kolege potvrdi prvostepenu presudu, ili da je ukine i Specijalnom sudu naloži da krene sa potpuno novim suđenjem protiv Darka Šarića i osoba optuženih da su njegovi saradnici.

Autor: Blic.rs

#Apelacioni sud

#Darko Šarić

#Presuda Darku Šariću

#Prvostepena presuda