Zabeležen skok od 184 miliona u roku od mesec dana

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 14,18 milijardi evra na kraju maja 2021, što je za 184,1 miliona više nego u aprilu.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju maja su iznosile 11,70 milijardi evra, i veće su za 108 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Iz centralne banke ističu da su neto prilivi u devizne rezerve tokom maja, po osnovu neto kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu od 45 miliona evra, kao i donacija, upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 173 miliona evra), bili više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu dospeća deviznih svopova (86 miliona evra), kao i devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka, neto razduženja države po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno 51,4 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 103,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 462,4 miliona evra i bio je za 156,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,60 milijardi evra.U maju, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 45 miliona evra. Posmatrano od početka godine, NBS je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto prodala pet miliona evra, navodi se u saopštenju.

Autor: Tanjug

#devizne rezerve

#narodna banka srbije

#povećane