Žele preko Srbije da dođu do ruskog tržišta

Tri kompanije iz Poljske zainteresovane su da pokrenu proizvodnju u Srbiji, izjavio je počasni konzul Srbije u Poljskoj i vlasnik preduzeća CINI Ranko Tomović i ocenio da privredna saradnja Srbije i Poljske u poslednjih 6-7 godina ide uzlaznom putanjom.

Tomović je rekao da se jedna od tih kompanija bavi proizvodnjom kablova visokih napona, dok jedna proizvodi kobasice.

- Jedna od tih kompanija je zainteresovana da u Srbiji proizvodi i izvozi za rusko tržište, jer naša zemlja ima ugovore o slobodnoj trgovini - rekao je Tomović novinarima iz Srbije u Varšavi, gde se sastao sa minsitrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Dodao je da 395 kompanija iz Srbije izvozi na tržište Poljske, a da 3.890 srpskih kompanija uvozi iz Poljske, ali ističe da taj rezultat može da se popravi u narednih nekoliko godina. Tomović je kazao da je 2016. godine međusobna trgovinska razmena Poljske i Srbije prešla milijardu evra, dok je u 2020. godini pandemije iznosila 1,328 milijardi.

- Poljaci su nam 200 miliona evra više prodali nego što smo mi njima, ali dobro je što je 16,7% porastao izvoz Srbije na poljsko tržište. Može se uraditi još mnogo toga i o tome ću razgovarati sa ministrom, mnogo toga možemo uraditi zajednički sa Privrednom komorom i sa velikim kompanijama koje imaju interes da dođu na tržište Poljske - rekao je Tomović.

Dodao je da prostora za unapređenje saradnje ima u agrarnoj privredi i autoindustriji, navodeći da se u značajnom procentu iz Srbije u Poljsku izvoze autodelovi, gume i druge komponente. Kako je rekao, posljednjih godina poljske kompanija su usmerene na zdravu hranu i da uvoze iz Srbije maline, kupine, višnje i kukuruz.

- Ponosan sam kada objašnjavam poljskim privrednicima da je u Srbiji GMO proizvodnja zakonom zabranjena i vidim da je veliko ineteresovanje za naše prehrambene proizvode poslednje dve-tri godine - naveo je.

Primetno je, kaže, da su i srpski privrednici iz godine u godinu sve više zainteresovani da izvoze na tržište Poljske od 39 miliona stanovnika.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#kompanije

#poljska