Epidemiološka kriva nastavlja da opada

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 248 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 8.684 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 11 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 46 pacijenata.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 178 pozitivnih slučajeva, 56 pacijenta na respiratoru i 10 preminulih osoba.

Vakcinacija se u našoj zemlji odvija prema planu, kako kažu stručnjaci. Do sada je revakcinisano više od 1.800.000 građana. U Beogradu je broj vakcinisanih prešao 50%.

Na današnjoj sednici Kriznog štaba donete su odluke da pojedine mere budu popuštene.

Tako će kafići i restorani od sutra moći da rade do ponoći, a produženo je i radno vreme bioskopa.

Prema rečima epidemiologa dr Predraga Kona epidemiološka situacija sada je stabilna, ali da se predostrožnost sada mora usmeriti ka mlađoj populaciji kako se u finišu vakcinacije ne bi dogodio nagli skok broja zaraženih.

- Svi pokazatelji su tu, jasno je da nekog popuštanja mora biti i nadalje će biti ako se nastavi ovakva situacija odnosno poboljšanje. Sada smo u stabilnijoj situaciji činjenica je da je virus još sa nama i da se pomerio ka mlađem uzrastu, dok se u ukupnoj populaciji broj smanjuje. Taj dodatni oprez koji se može meriti još nedeljama da nam se ne bi desilo iznenađenje, ne kakva smo imali, ali nikakva iznenađenja nisu potrebna - rekao je dr Kon za TV Hepi.

Autor: redportal.rs

#broj zaraženih

#korona brojke

#korona izveštaj

#korona presek

#obolelih

#preminulih

#umrlih