Poznati književnik na listi novih diplomata Crne Gore

Na listi 18 novih izaslanika i ambasadora Crne Gore u inostranstvu, koju je Ministarstvo spoljnih poslova dostavilo predsedniku Milu Đukanoviću, književnik i publicista Želidrag Nikčević je predložen za ambasadora u Beogradu, piše podgorički Dan.

Ministarstvo spoljnih poslova, piše podgorički dnevnik, čini sve da osveži crnogorsku diplomatsku mrežu sa ciljem da na čelne pozicije u većini ambasada u drugim državama ili pri međunarodnim organizacijama postavi karijerne diplomate, koji treba da čine 30 odsto diplomatske mreže, kao i ljude sa bogatim i biografijama bez ijedne mrlje.

Tako je, kažu, resorni ministar Đorđe Radulović nedavno predsedniku države Milu Đukanoviću prosledio predloge za 18 specijalnih izaslanika i ambasadora, od kojih je veći deo prihvatljiv za Đukanovića.

Među predlozima MVP-a za ambasadore iz sveta politike i privatnog sektora, od njih 12 je Andrija Petković, aktuelni predsednik Skupštine opštine Tivat i to kao kandidat za ambasadora u Zagrebu, dok je Nedjeljko Rudović, nekadašnji nezavisni poslanik i bivši funkcioner Građanskog pokreta URA, predložen za ambasadora u Sloveniji, a Želidrag Nikčević za ambasadora u Srbiji.

Prema saznanjima Dana, izvesno je da bi novi ambasador Crne Gore u Njujorku mogao biti Vladimir Vučinić, generalni direktor za NATO i politiku bezbednosti u MVP-u, a da bi novi ambasador u Tirani mogao biti Džemal Perović, dugogodišnji građanski aktivista, poreklom iz Ulcinja.

Izvesno je, piše Dan, da bi specijalni izaslanik u Dubaiju mogla biti Anđela Peković, nekadašnji portparol Demokratske Crne Gore.

Autor: blic.rs

#ambasada crne gore

#crne gore u srbiji

#novi ambasador

#želidrag nikčević