Gradonačelnik Beograda otkrio kada ćemo steći kolektivni imunitet

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 609 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 10.761 osobe testirane u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 15 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalazi 80 pacijent.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 686 pozitivan slučaj, 86 pacijenata na respiratoru i 14 preminulih osoba. Prošle srede broj novozaraženih bio je 1.046.

Vakcinacija se u našoj zemlji odvija prema planu, kako kažu stručnjaci. Do sada je revakcinisano više od 1.600.000 građana, što predstavlja 1/4 ukupne punoletne populacije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da je ukupno 38,7% Beograđana do sada revakcinisano, a da će kada taj broj procenat bude prešao 50% i 20% onih koji su preležali koronavirus biti stvoren kolektivni imunitet.

Kako je rekao, Krizni štab je 21. jun definisao kao datum od koga će biti značajnijeg popuštanja mera, uz 2 uslova koja moraju biti ispunjena, a to su 50% vakcinisanih i manje od 100 novozaraženih koronavirusom dnevno na nivou cele Srbije.

Do tada, kako je rekao Radojčić, moramo ostati oprezni.

Autor: redportal.rs

#borj zaraženih

#korona brojke

#korona izveštaj

#korona presek

#obolelih

#preminulih

#umrlih