Izložba u Istorijskom muzeju Srbije će biti otvorena do 22. juna

Trajanje izložbe Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja, koju su organizovali Istorijski muzej Srbije, Odbor Svetog arhijerejskog sabora SPC za Jasenovac i Muzej žrtava genocida, produženo je do 22. juna, saopšteno je danas na zvaničnom Instagram profilu manastira Jasenovac.

Foto: muzejisrbije.rs/nepоznato

Izložba obuhvata 25 radova monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u okviru Eparhije pakračko-slavonske, podignutog na mestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu.

Predstavljeni radovi, rađeni u kombinovanoj tehnici, najvećim delom su ikonične predstave po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju, koji na izuzetno snažan i simboličan način prenose poruku autorke i podsećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava.

Izložba je svečano otvorena na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se u Republici Srbiji obeležava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja dela zatočenika sistema logora smrti Jasenovac- Donja Gradina, koji je funkcionisao u okvirima Nezavisne Države Hrvatske.

Zainteresovani građani mogu da posete izložbu svakog dana, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 20 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

View this post on Instagram

A post shared by Манастир-Јасеновац (@jasenovacmanastir)

IZVOR: IG / @jasenovacmanastir

Autor: redportal.rs

#Izložba

#Manastir Jasenovac

#jasenovac