Srpska premijerka je nakon zajedničke sednice istakla da se pokreće i izgradnja hidroelektrane Gornje Drine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija u narednih nekoliko godina investirati 787 miliona evra u Republiku Srpsku.

Brnabić je posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, govoreći o projektima, istakla da se u ovom trenutku pokreće izgradnja hidroelektrane Gornje Drine, konkretno Buk-Bijela, auto-puta Beograd-Sarajevo, deonice Rača-Bijeljina i aerodrome Trebinje.

- Svi ti projekti će biti pokrenuti, što sada što tokom prvog kvartala 2022. godine. Kroz te projekte Srbija u RS ulaže oko 500 miliona evra - rekla je Brnabić na konfenciji za novinare.

U tih 500 miliona evra uključena je i posebna podrška Srbije za 4 opštine: Nevesinje, Drvar, Dubica i Kostajnica. Ta podrška, prema njenim rečima, iznosi između 10 i 12 miliona evra.

- Ako uključimo i ostale 2 hirdoelektrane Foča i Paunci, u okviru većeg projekta HE Gornja Drina, onda je tu ukupna investicija Srbije od 787 miliona evra u narednih nekoliko godina - objasnila je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija donirala i različite projekte u prosveti, zdravstvu, životnoj sredini, infrastrukturi u lokalnim sredinama u Republici Srpskoj.

Od 2014. godine do danas vrednost donacija je preko 82 miliona evra, a kaže da će se sa time nastaviti.

- Sve skupa je preko milijardu evra, u kojoj Srbija donira u manjoj meri, odnosno investira u projekte u RS - kazala je Brnabić.

Ona je čestitala RS izlazak na berzu i na odličinim rezultatima u oblasti privrednog rasta.

Autor: Tanjug

#Ana Brnabić

#Republika Srbija

#Republika Srpska

#investicija