Želi da razgovara isključivo sa donosiocima odluka

Igor Jurić je juče na svom Fejsbuk profilu najavio sastanak sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, kako bi se razgovaralo o uvođenju "Amber Alert" sistema.

Sastanak koji je naložio ministar Aleksandar Vulin, održan je danas, a njemu su prisustvovali predstavnici svih linija rada Ministarstva.

- Naglašavamo da su na sastanku bili prisutni državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Bojan Jocić, šef Odseka za potrage Uprave kriminalističke policije Zoran Vuković, šef Odseka za maloletničku delinkvenciju Uprave kriminalističke policije Olivera Zečević, predstavnici Sekretarijata Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje - navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju napisano je da je nakon izlaganja zakonske zastupnice Fondacije Tijana Jurić Maje Atansković koja je iznela predlog kako bi ovaj sistem trebalo da izgleda, Igor Jurić prekinuo sastanak:

Nakon njenog izlaganja, gospodin Jurić prekinuo je sastanak uz opasku da je očekivao ozbiljnost, koju je trebalo, po njegovom viđenju, da označi prisustvo ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina.

U daljem saopštenju stoji:

Verujemo da gospodin Jurić ovom problemu pristupa ozbiljno i da mu je namera da sistem bude uveden za dobrobit sve naše dece, ali ne možemo da ne primetimo da je njegovo ponašanje u najmanju ruku iznenađujuće.
Od nekoga ko se zalaže, barem deklarativno, reklo bi se za profesionalizam, očekujemo da mu mišljenje i znanje profesionalaca koji se godinama unazad bave ovim poslom bude važnije od prisustva ministra na sastanku.
Čudno je odbijanje razgovora sa ljudima iz struke, a insistiranje na prisustvu isključivo ministra, moglo bi da dovede u sumnju motive gospodina Jurića, koji zbog ovakvih istupa, mogu delovati politički motivisani.
Istovremeno, opaska da prisustvo ministra navodno treba da pokaže kako država pristupa ovom problemu, neodrživo je, s obzirom da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontaktu i sarađuje sa Fondacijom Amber alert Evrope sa kojom vodi intenzivne razgovore o modalitetima uvođenja tog sistema u Srbiju, uz poštovanje domaćeg pozitivnog zakonodavstva.

Ovim povodom oglasio se i Igor Jurić na svom Fejsbuk profilu.

IZVOR: FB / Igor Jurić

Autor: redportal.rs

#Aleksandar Vulin

#Amber Alert

#Igor Jurić

#Ministar

#mup

#sastanak