Epidemiološki brojevi u Srbiji su mirni

U poslednja 24 časa u Srbiji je registrovano još 1.046 slučajeva zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 12.405 osoba testiranih u prethodnom danu.

Od prethodnog preseka, od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 17 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije trenutno se na respiratoru nalaze 104 pacijenta.

Podsećamo da su dosadašnji crni rekordi 7.999 pozitivnih, 353 pacijenta na respiratoru i 69 preminulih ljudi u jednom danu, dok su juče brojevi iznosili: 1.125 pozitivnih slučajeva, 115 pacijenata na respiratoru i 18 preminulih osoba. Prethodne srede broj novozaraženih bio je 1.402.

Vakcinacija se u našoj zemlji odvija prema planu, kako kažu stručnjaci. Do sada je revakcinisano više od 1.600.000 građana, što predstavlja 1/4 ukupne punoletne populacije.

Građani Srbije od danas mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, koji predstavlja svojevrsnu potvrdu o vakcinaciji, ili o negativnom testu na koronavirus.

- Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja 1. i 2. doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa - izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#broj zaraženih

#korona presek

#kovid

#obolelih

#preminulih

#umrlih