Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika

Sutra, 5. maja, ističe rok za prijavu za drugih 15.450 dinara državne pomoći radnicima na koju imaju pravo svi preduzetnici, male, srednje i velike firme. Njihove knjigovođe imaju rok do sutra da podnesu pojedinačne poreske prijave o porezima i doprinosima za maj, kao i posebne izjave na portalu Poreske uprave da prihvataju pomoć.

Druga polovina minimalca u okviru trećeg paketa državne podrške privredi biće isplaćena 10. maja. Reč je o 15.450 dinara, a u sličnom terminu u junu bi trebalo da bude isplaćeno još toliko - za majsku platu. Tog dana ili 11. maja, i mnogim radnicima trebalo bi da bude uplaćen drugi deo zarade za maj, piše Blic.

Prethodno je 8. aprila isplaćeno prvih 15.450 dinara koje firme dobijaju od države za plate radnicima.

Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti nešto više od 46.000 dinara, odnosno tri puta po 15.450, što je polovina januarske minimalne plate u Srbiji.

Firme koje na vreme ne popune izjavu neće ostvariti pravo na pomoć a firme koje ne podnose pojedinačnu poresku prijavu o porezima i doprinosima, odnosno koje nemaju zaposlene i nisu preduzetnici, odnosno preduzetnici poljoprivrednici koji su se opredelili za isplatu lične zarade, novac će dobiti bez davanja izjave, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Poreski obveznici, više informacija mogu naći na sajtu Poreske uprave ili putem kontakt-centra Uprave na brojeve telefona 0700-700 007 i 011-33 10 111, kao i na šalterima Vaš poreznik u 37 filijala širom Srbije.

Pravo na ovu pomoć ima nešto više od 1,1 milion radnika zaposlenih kod preduzetnika, u malim, mikro, srednjim i velikim preduzećima. Uslov je da su svi prijavljeni kod poslodavca, što znači da pravo na pomoć nemaju radnici "na crno".

Autor: Blic

#Isplata državne pomoći

#Mala preduzeća

#preduzetnici