Sledeće godine tužba pred Međunarodnim sudom pravde

Kako prenosi portal Kossev, izvorni tekst preveden sa albanskog, Rozafa Keljmendi, portparol tzv. Vlade Kosova, rekla je da se tvrdi da će tužba biti podneta pre kraja sledeće godine.

Prema njenim rečima, potrebno je dosta vremena za pripremu. Kako je navela Keljmendi:

Pre početka izrade tužbe potrebno je finalizovati plan rada koji sadrži mnoge tehničke aspekte koji su uključeni u ovaj plan. Kada se proces izrade ovog plana završi, izrada tužbe može započeti. Nemamo tačan datum za podnošenje tužbe, ali tvrdimo da ga ne možemo podneti pre kraja sledeće godine, s obzirom na to da je potrebna velika priprema.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je ovo plan u svom prvom govoru u Skupštini, nakon što je izabran za premijera.

Više stručnjaka strahuje da Kosovo možda neće dobiti slučaj kao prvi put kada je ovaj sud presudio da proglašenje nezavisnosti nije protivno međunarodnom pravu.

Keljmendi navodi da je prerano govoriti o mogućim posledicama presude koja potencijalno ne može da utvrdi da je na Kosovu postojao genocid, kako objašnjava:

Smatramo da je na Kosovu bilo genocida i pokušaćemo to da dokažemo. U ovoj fazi nije prikladno govoriti o posledicama takve moguće presude, jer je još uvek u prvoj fazi. Sada se bavimo pitanjem nadležnosti i unutrašnjim i spoljnim analizama domaćih i međunarodnih stručnjaka, koje razmatramo u odnosu na mogućnosti koje Kosovo ima da podnese ovu tužbu.
Ovaj proces je izuzetno složen. Treba imati na umu da je jedna od stvari koja je veoma važna u celom ovom procesu ogroman posao koji se radi iza scene, jer imamo posla sa tužbom koja se podnosi direktno protiv druge države i zahteva dodatnu brigu. Proces tužbe Srbije za genocid je dug, složen i vrlo osetljiv proces, pa će kao takvom trebati vremena.

Podsećamo da je isti sud presudio da je zločin u Srebrenici genocid, ali (prema MSP) rečeno je da nema dovoljno dokaza da bi se Srbija smatrala odgovornom.

Autor: kossev.info

#Genocid

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Rozafa Keljmendi

#Sledeće godine

#Srbija kriva za Genocid

#Tužba za genocid

#aljbin kurti