Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen danas u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

Sahrana će se održati u 14 časova, dok će Svetu liturgiju predvoditi patrijarh srpski g. Irinej. Grobno mesto u kojem će biti sahranjen mitropolit Amfilohije urađeno je još za njegovog života.

Sahrani je prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kao i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Tokom sahrane se obratio i akademik Matija Bećković, iako je avion kojim je došao iz Beograda iz nepoznatih razloga kasnio.

Foto: FOTO: Vladimir Pavićević

Za građane ispred Hrama, pre početka opela koje je držao patrijarh Irinej, preko video-bimova puštane su izjave patrijarha srpskog Irineja o mitropolitu Amfilohiju i srpskoj crkvi u Crnoj Gori.

View this post on Instagram

UŽIVO ISPRED HRAMA: Danas u Podgorici sveštenstvo, monaštvo, verujući narod, ličnosti iz političkog i javnog života na večni počinak ispraćaju mitropolita Amfilohija. Opelo preminulom mitropolitu služi srpski patrijarh gospodin Irinej. . . . #red #REDTV #redportal #hramhristovogvaskrsenja

A post shared by Red portal (@redportal.rs) on

NAROD ISPRAĆA SVOG DUHOVNIKA

Od ranog jutra verni narod se okupljao ispred Sabornog hrama.

Foto: redportal.rs

Nikola iz Podgorice:

Pa za mene, kao i za većinu Crnogoraca, Amfilohije, mitropolit naš, bio je otelotvorenje onoga najlepšeg, najviteškijeg i najposebnijeg što čovek može biti. I tako smo gledali na njega. Sada, posle njegovog upokojenja, nama ostaje samo da sledimo taj primer i koliko možemo da njegovu misiju dovedemo do kraja u duhovnom smislu.
Učestvovao sam u litijama, to je bilo veličanstveno, biblijske scene. Nešto što se u Crnoj Gori nije dešavalo u istoriji hrišćanstva, a možda i u Evropi čak.

Ispred Hrama su se nalazila 2 velika video-bima za sve građane koji nisu bili u mogućnosti da uđu unutra.

Foto: redportal.rs

Majka i ćerka, koje su htele da ostanu anonimne, govorile su kroz suze:

To je živi svetac, pamtićemo po svemu onome dobrom što je učinio za nas. Učestvovali smo u svakoj litiji, i ja i ćerka. Kako će biti bez njega ne znamo, ali teško.

Foto: FOTO: Vladimir Pavićević

IZ PLEMENA KUČI PEŠAČILI 20 KILOMETARA NA SAHRANU

Predstavnici plemena Kuči su zajedno sa mitropolitom Amfilohijem radili na izgradnji Sabornog hrama u Podgorici. Oni su jutros iz svog mesta krenuli peške na sahranu svoga mitropolita.

IZVOR: FB / Pleme Kuči

HRAM IZGRAĐEN NA INICIJATIVU MITROPOLITA AMFILOHIJA

Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici počeo je da se gradi 1993. godine. Arhitekta Predrag Ristić je po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija uradio idejno rešenje hrama.

MITROPOLIT ISPRAĆEN EMOTIVNIM GOVORIMA

Ispred Hrama okupljenim građanima obratili su se patrijarh srpski g. Irinej, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, mandatar Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, vladika Atanasije Jeftić, akademik Matija Bećković i vladika Joanikije.

Nakon govora usledio je ophod oko Hrama, posle čega je mitropolitovo telo položeno u kriptu.

Foto: redportal.rs

Autor: redportal.rs

#Amfilohije

#Amfilohije Radović

#Mitropolija crnogorsko-primorska

#mitropolit Amfilohije

#sahrana