Određen pritvor za dve osobe

Zbog sumnje da su uvezeno voće iz Grčke izvozili u Rusiju kao da je srpsko i time oštetili budžet Republike Srbije i protivpravno stekli više od 100 miliona dinara, Viši sud u Nišu je, po predlogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije VJT, odredio je pritvor do 30 dana N. C. (39) iz Beograda, odgovornom licu firme Citrum AKZ i N.P. (62) iz istog grada, ispred firme New land of fruit, dok je Z. C. (64) određena mera zabrane komunikacije.

Njima se na teret stavlja krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca, a pored njih, u tužilaštvu je povodom ovog slučaja detaljno saslušano još 65 poljoprivrednika i proizvođača voća sa teritorije Smedereva, Kragujevca i Knjaževca.  

Sumnja se da su N.C. i Z.C. tokom 2017. godine uvozili breskve i nektarine iz Grčke, lažno prikazivali da su iste prodavane za gotovinu, dok su zapravo prevožene do privrednog društva New Land of Fruits. Osumnjiceni N.P. je preko ovog privrednog društva vršio prepakivanje pomenutog voća, sačinjavao lažnu dokumentaciju kao da je ono otkupljeno od proizvođača iz Srbije a zatim ga izvezao i prodao u Rusiji.

Na opisani način okrivljeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 104 miliona dinara koji su dalje podizali sa računa privrednog društva New Land of Fruit i koristili iako su znali da potiče iz krivičnog dela  - objašnjava portparol VJT u Nišu Borislav Radonjić.

Autor: novosti.rs

#BUDŽET

#Srbija

#Trgovina

#grčka

#krađa

#rusija

#voće