100 sadnica ukrasnog bagrema posađeno u naselju Padalište u Gračanici

GRAČANICA: Povodom Dana planete Zemlje predstavnici opštine Gračanica i JKP Ekologija simbolično su posadili sadnice drveća, kako bi podigli svest o značaju šuma i odgovornog ponašanja prema našoj planeti.

Sto sadnica ukrasnog bagrema posađeno je u naselju Padalište u Gračanici, između zgrade Osnovnog suda i novog groblja, na površini gde se nalazila najveća divlja deponija u opštini Gračanica, koja je nedavno uklonjena.

Prvo drvo zajedno su zasadili predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i direktor JKP Ekologija Dejan Dimitrijević, koji su istakli da je ovo početak planiranih akcija na uređenju javnih površina u našoj opštini, ali i podizanju svesti o značaju očuvanja životne sredine.

Foto: nasagracanica.com

Prema rečima direktora Ekologije Dejana DImitrijevića, osim sadnje drveća u planu je ozelenjavanje cele površine i izgradnja pešačke staze.

- Važno je što smo akciju počeli u delu Gračanice gde se nalazila najveća deponija i najružnija slika naše opštine. Opština i sva odeljenja dala su svoj doprinos da ovaj prostor, gde se do skora nekontrolisano bacalo smeće, izgleda bolje. Ekologija će pokušati da u našoj opštini ima što više zelenila, drveća i drvoreda, kako bi slika bila lepša. Svedoci smo da se svake godine seče stotine hektara šuma, što nepovoljno utiče na opštu klimatsku situaciju, tako da je ovo naš mali doprinos očuvanju naše planete. Na ovaj način mislimo dobro, pre svega sebi, ali i našim pokolenjima - kazao je Dimitrijević.

Foto: nasagracanica.com

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović istakao je da je uređenje javnih površina, uklanjanje deponija i očuvanje životne okoline prioritet lokalne samouprave.

- Kao predsednik sugurno ću podržavati ovakve aktivnosti. Sa JKP Ekologija dogovorili smo se oko saradnje i finansiranja uređenja površina i uklanjanja divljih deponija. Sve ovo ima veze i sa savešću naših meštana, kojima poručujem da vode računa gde bacaju đubre i da ukoliko imaju bilo kakav komunalni problem da se obrate nadležnim odeljenjima kako bi ga zajedno rešili - kazao je Popović.

Popović je dodao da će opština u narednom periodu biti posvećena izgradnji nedostajuće kanalizacije, čišćenju rečnih korita i atmosferskih kanala. Popović je kazao da je jedan od najvećih ekoloških problema u našoj opštini jalovina iznad Gračanice, ali da za rešavanje tog problema nema volje kod centralnih institucija.

Foto: nasagracanica.com

Autor: nasagracanica.com

#Gračanica

#Kosovo i Metohija

#drveće