Anonimno prijavite deponije u svom okruženju

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom životne sredine pokreću aplikaciju Ukloni divlju deponiju, preko koje će građani moći potpuno anonimno prijaviti divlju deponiju i njenu lokaciju nadležnim institucijama kako bi se ona što brže regulisala, navodi se u saopštenjuu UNDP.

Povod za kreiranje ove aplikacije leži u činjenici da je u Srbiji locirano 2.200 divljih deponija, a procenjuje se da je taj broj daleko veći.

To su površine na kojima ljudi nelegalno odlažu otpad, a nalaze se najčešće u ruralnim sredinama, u blizini naseljenih mesta, uz korita reka, kao i duž saobraćajnica.

Kako bi prijavili divlju deponiju koju uoče u svojoj okolini korisnici treba da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine.

Agencija će na ovaj način imati u vidu sve lokacije i može brže i efikasnije da deluje i ukloni divlje deponije.

Takođe, građani će imati na uvid sve lokacije divljih deponija koje prijave drugi korisnici, pa će tačno znati gde se nalaze u njihovoj blizini, pa ih možda podstakne na neku akciju.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#aplikacija

#divlje deponije

#ukloni divlju deponiju