Dr Ana Mitrović dala je jasan odgovor

Ako se uzmu u obzir iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta, kazala je direktorka dnevne bolnice Ginekološko akušerske klinike Narodni front prof. dr Ana Mitrović.

Dodala je i da je ona apsolutno za to da bude vakcinisana svaka trudnica koja to želi, iako nigde u svetu ne postoji nikakvo telo koje određuje koje trudnice mogu da prime vakcinu, a koje ne bi trebalo.

- Ja to razumem, niko ne želi da preuzme odgovornost s obzirom na to da su studije tek na početku, ali je ohrabrujuće da sve studije koje prate trudnice i dojilje koje su primile vakcinu do sada nemaju nikakvih neželjenih ekfekata, ni one, ni njihovi plodovi ili novorođenčad - izjavila je direktorka dnevne bolnice Ginekološko akušerske klinike Narodni front.

Foto: Pixabay.com

Ukoliko se inficiraju COVID-19, trudnice su u riziku da razviju težu kliničku sliku.

- Nije pogrešno vakcinisati se od početka do kraja trudnoće. Nepisano pravilo je da se posle završene embriogeneze, posle završenog prvog trimestra preporučuje da ona koja želi bude vakcinisana, ali s druge strane ukoliko je neko vakcinisan danas i za nedelju dana ima pozitivan test na trudnoću, mi smo apsolutno jasnog stava da nema potrebe da se odlaže revakcinacija - bila je izričita dr Ana Mitrović.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Covid19

#Vakcina

#trudnica

#trudnice

#vakcinacija