Krajem aprila i početkom maja zvanične konsultacije evropskih parlamentaraca sa političkim snagama u Srbiji

Poslanica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon izjavila je da je cilj da se međustranački dijalog u Srbiji završi mnogo pre izbora koji treba da budu održani za godinu dana.

Naime, Fajon je članica posredničkog tima Evropskog parlamenta koji je zadužen za moderaciju i olakšavanje dijaloga između vlasti i opozicije u Srbiji, kako bi se stekli uslovi da svi politički činioci budu zadovoljni izbornim uslovima i izađu na predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore, koji će, prema ranijim najavama, biti održani na proleće 2022. godine.

Ona je rekla kako je važno da se svi razgovori završe dovoljno rano da bi bilo vremena da se sve što je dogovoreno sprovede u delo do izbora, odnosno da dođe do adekvatne promene u propisima i izbornom zakonodavstvu.

U tom cilju, prve zvanične konsultacije sa stranama u dijalogu, prema rečima Tanje Fajon, evropski parlamentarci bi trebalo da obave do kraja maja, kada će biti završena prva runda konsultacija sa političkim snagama u Srbiji.

- U aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama - rekla je Fajon.

Ona je takođe dodala da najavljeni dijalog vlasti sa suverenističkim opozicionim strankama koje odbijaju posredstvo EU ne može da komentariše, jer u njemu ne ućestvuje. Ipak, kako je naglasila, podržava svaki korak ka uspostavljanju atmosfere dijaloga u društvu.

- Treba nam snažna posvećenost proevropskih snaga u Srbiji kako bismo postigli neophodna poboljšanja. Dijalog će biti usredsređen na razvoj političke kulture i demokratskog diskursa među političkim protivnicima i olakšaće dijalog između vladajuće većine i opozicije (izvan parlamenta) kako bi se postigao konsenzus o pitanjima vezanim za izbore. Šta god da se paralelno događa, ne mogu da komentarišem, jer zvanično nismo umešani u to - poručila je Fajon.

Autor: redportal.rs

#dijalog

#dijalog opozicija

#dijalog opozicije

#dijalog vlast

#dijalog vlasti

#evropski parlamentarci

#evropskih parlamentaraca

#fajon

#tanja fajon