Epidemiolozi su upozorili da pad broja zaraženih ne bi smeo da zavara, s obzirom da su bolnice pune.

Sednica kriznog štaba koja je održana jutros u 8 č, završena je nakon 30 minuta. Na sednici je doneta odluka da će cena PCR testa biti ista za građane Srbije i strance.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka da će ostati zatvoreni, ali da će bašte raditi.

Kako prenose novosti.rs, s obzirom da je broj zaraženih juče bio ispod 3.000, ispunjavaju se uslovi da se đaci vrate na nastavu, po modelu od 1. septembra. Takođe, maraton će se održati samo za takmičare, dakle za građane neće biti organizovan.

Epidemiolozi su upozorili da pad broja zaraženih ne bi smeo da zavara, s obzirom da su bolnice pune. Trenutno se u bolnici nalazi ukupno 7.341 osoba. Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to je potvrđuje podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima, više nego dan ranije. Od posledica koronavirusa preminulo je 35 pacijenata.

Trenutno se u KBC Dr Dragiše Mišović, nalazi oko 200 pacijenata, od kojih je 60 na intezivnoj nezi, a svaki drugi je na nekom vidu mehaničke ventilacije.

Duška Ignjatović, načelnica Anestezije u Dr Dragiše Mišović, rekla je da je iz bolnice prethodnih dana otpušteno više ljudi, nego što je primljeno.

- U Srbiji je trenutno 80 posto prisutan britanski soj virusa. Primetili smo da se kliničke slike dramatično brže razvijaju, za kraći broj dana pacijent dođe do respiratora, dosta je mlađih pacijenata - navela je Ignjatovićeva.

Podsetimo, juče je u Srbiji registrovan 2.971 slučaj zaraze koronavirusom. Toliko je, naime, bilo pozitivno od ukupno 14.565 osoba testiranih u prethodnom danu. Od posledica izazvanih koronavirusom na teritoriji Srbije preminulo je, nažalost, još 35 osoba, a na respiratoru se nalazi 259 pacijenata.

Autor: redportal.rs

#Covid19

#koronavirus

#krizni štab

#mere

#pandemija

#sednica