Tužna vest za ceo kraj

U Vranju je jutros u 5. 30 časova, posle kraće bolesti u 83 godini preminuo je Miloje Mile Ilić, poslednji bombondžija u ovom kraju.

Mile je ostao upamćen na čitavom jugu Srbije po svojim slatkišima koje je spremao po starinskim receptima, prodavajući ih na vašarima, saoborima i drugim skupovima.

Starije generacije ga pamte iz radnje čuvenog Krste bombondžije, kao i njegovu suprugu Zoru, uz čije krofne su odrastale generacije.

U glavnoj ulici u Vranju nema više kaldrme, a odavno nema ni radnje Krste bombondžije, pa miris tek isprženih krofni i crvenci u izlogu žive samo u sećanjima starijih Vranjanaca.

Slatkiše iz Krstine radnje, ručno rađene, i spremljene na tradicionalan način, do skoro je pravio upravo njegov posinak Miloje Ilić. Iako je bio u penziji, pravio je svilene bombone, petličiki, zagoretke i crvenci.

U Vranje je iz hanskog sela Bogoševa  došao pedesetih godina prošlog veka, nakon što je u Surdulici izučio zanat.

Čuveni Krsta bombondžija nije imao potomke, pa je nakon četiri bezuspešna pokušaja da svoje umeće i zanat prenese na potencijalne naslednike, odustao od takve ideje.

Kada je Mile došao u njegovu radnju, svojim znanjem i umećem uspeo je da zadobije gazdino poverenje.Kasnije je nasledio radnju u glavnoj ulici i brinuo o ostarelom Krsti i njegovoj ženi.

Poslastičarnicu su nazvali Crvena zvezda. Mile bombondžija biće sahranjen u ponedeljak u 13 na Šapranačkom groblju.

Foto: jugmedia.rs/nepoznato

Autor: OK Radio

#mile bombondžija

#mile ilić

#preminuo

#vranje