Širom SAD mnogi vlasnici plaćaju skupe tretmane za svoje pse

Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca širom sveta nailaze na velike probleme sa svojim kućnim ljubimcima, nakon što su tokom pandemije sve vreme provodili zajedno, dok su skoro svi radili od kuće.

O tome svedoči i Nikol Kueto, koja je zanemela kada je jednog dana došlo vreme da nakon nekoliko meseci lokdauna i rada od kuće ponovo krene u kancelariju na posao, a da njen kućni ljubimac ostane sam kod kuće. Kada je zaključala vrata svog stana, začula je svog psa Martija kako histerično cvili na drugoj strani. 😢

- Bio je veoma uznemiren i tužan - setila se stanovnica Menhetna incidenta koji se desio ranije ove godine, kada je 1. put posle nekoliko meseci morala da izađe na posao, dodavši:

- Bilo je izuzetno traumatično za oboje i danima posle nisam mogla da se fokusiram na svoj posao.

Da bi pomogla svom psu da se snađe i prebrodi ponovne trenutke razdvajanja, Nikol je uložila 340 dolara u profesionalnu obuku i savetovanje kućnih ljubimaca, što predstavlja samo delić od iznosa koji mnogi vlasnici preplaćuju. Marti se sada navikava da bude odvojen od svoje vlasnice.

Marti je među milionima životinja širom SAD-a koje danas pate od anksiozne teskobe zbog razdvajanja, ili će tek iskusiti bolne efekte nakon uživanja u ljudskom društvu 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, od kako je pandemija zavladala u martu 2020. godine.

Sada kada se ljudi vakcinišu, kancelarije se ponovo otvaraju i trend rada kod kuće se smanjuje, životinje se osećaju usamljeno i zbunjeno.

- Preplavljeni smo upitima zabrinutih vlasnika pasa. Čim oni napuste dom, njihovi ljubimci cepaju tepihe, a komšije se žale na lajanje. - rekla savetnica za kućne ljubimce Malena Demartini.

Jedna od njenih klijentkinja Džejn Jetis do sada je potrošila 4.800 dolara kako bi pomogla svojoj 18-mesečnoj keruši Jasper da se prilagodi tužnoj stvarnosti da se Džejn fizički vraća na posao za manje od dve nedelje.

- Plaćamo 800 dolara mesečno - trošak velike popravke automobila - ali vredi svakog centa - rekla je Džejn, dodavši:

- Svi psi moraju naučiti da im niko ne može biti prisutan 24/7/365 i da moraju živeti sa svojim emocijama i nelagodom.

Rešenje je u programu desenzibilizacije koji podrazumeva da Jasper provodi postepeno sve duže vremenske periode odvojeno od svo Džejn.

Na primer, Džejn je počela da izlazi iz svoje kuhinje u garažu i vraća se nakon nekoliko sekundi. Zatim, kada je Jasper na kraju shvatio da će ona se uvek vraćati, Džejn je povećala minute odsustva. Preko zime je, na primer, nekoliko sati radila u garaži koristeći pomoćnu grejalicu kako bi malo zagrejala prostor.

Na kraju je njen pas naučio da boravi sam i čuva kuću dok se vlasnica ne vrati, kao što je to bilo i pre pandemije. Poruka svega jeste da morate prema svojim ljubimcima biti pažljivi i postepeno uvoditi promene u njihove živote, kao što biste bili pažljivi i prema svojoj deci. 🐶👶🏻

Autor: redportal.rs

#ljubimci lokdaun

#ljubimci lokdauna

#ljubimci pandemija

#ljubimci pandemije

#pas lokdaun

#pas lokdauna

#psi lokdaun

#psi lokdauna

#psihologija ljubimaca