Tiodorović: Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je nakon sednice Kriznog štaba da ako nastavi da se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji da će tržni centri moći da šočnu da rade od ponedeljka.

Što se ugostiteljskih objekata u tržnim centrima tiče, Tiodorović kaže da bi oni u tržnim centrima sa baštom ili koji su na otvorenom, možda mogli da počnu da rade, ali ne i zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata.

Što se tiče vraćanja đaka u školske klupe, epidemiolog kaže da bi, ako brojke nastave da padaju, od 19. aprila škole mogle da počnu da funkcionišu po ranijem sistemu.

- Vreme je da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima - istakao je on.

- Sve mere se moraju poštovati, akcenat je na tome. Maske se moraju nositi čak i na otvorenom. Vakcinacija se odlično odvija, odziv je izuzetno dobar i to je rešenje naše situacije, uz poštovanje mera, da bismo oneomogućili novim sojevima da se šire - istakao je Tiodorović.

- Moramo biti realni. Nabolji smo u Evropi po broju vakcina koje obezbeđujemo. Ali sve zavisi i od isporuke. Koliko brzo dobijamo vakcine. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend održati. Nadamo se da ćemo u narednih mesec i po, dva, sa vakcinisanjem, postići kolektivni imunitet. Ima malo optimizma, ali je broj umrlih i dalje veliki - dodao je.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Branislav Tiodorović

#Povratak u klupe

#Radno vreme kafića

#tržni centri