Zaposleno je 200 radnika, dok vlasnik najavljuje da će ih još skoro 400 biti primljeno

Turska firma Makaron moda otvorila je proizvodni pogon u Pirotu u hali nekadašnje fabrike alatnih mašina Lola Sarlah, a u ovom trenutku zaposleno je 200 radnika, dok vlasnik kompanije Safet Saglam najavljuje da će u fabrici raditi 580 radnika.

- Uslovi za rad su odlični. Nadam se da će biti još bolji kad se uhodamo. Radila sam 16 godina u “Prvom maju“ i neke druge poslove i sada sam se opet vratila šivenju - kaže jedna od radnica.

Tokom obilaska proizvodnih pogona gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa saradnicima upoznao se sa planovima rukovodstva ove firme koja već četiri godine posluje u Velikoj Plani.

Foto: jugmedia.rs/nepoznato

- Ovo je na neki način oživljavanje tekstilne industrije u Pirotu. Posle stečaja AHA Mure i stečaja Prvog maja, činilo nam se da smo izgubili nadu za tekstilnu isnustriju. Onda je došla firma E-Miroljo koja je kupila Prvi maj i počela proizvodnju a sada i dolaskom turskog investitora Makaron mode vratila se tekstilna industrija. Mislim da ima interesovanja radnika za rad u ovoj tekstilnoj fabrici. Plate će, po najavama vlasnika, biti za 20 posto veće od minimalne zarade. Otvaranje ove fabrike je za naš grad značajno iz više razloga. Pružili smo pomoć oko otvaranja pogona i stvorili ambijent da je grad dobar za investicije. Obišli su i druge lokacije u Srbiji i izabrali Pirot - rekao je Vasić.

Vlasnik kompanije Safet Saglam je izjavio da je planirano proširenje proizvodnih kapaciteta. Razlozi za pokretanje proizvodnje u Pirotu je tradicija koju Pirot ima u tekstilstvu.

- Ove godine će raditi 300 radnika, iduće godine još 100 a potom još 100 radnika. Planiramo da ovde radi 580 radnika - naglasio je Saglam.

Makaron moda zakupila je 4.900 kvadratnih metara prostora na period od 10 godina, ali su uložena i značajna sredstva u opremanje prostira i opremu. U ovoj firmi šiju se perjane jakne i drugi odevni predmeti iz sportskog programa, a eksluzivni je proizvođač brendirane robe za inostrana tržišta i zauzima značajno mesto u konfekcijskoj prozvodnji u Srbiji.

- Do sada je u opremu investirano 565.000 evra. Ukupno ćemo u opremu investirati oko 800.000 evra. Sve su nove mašine i oprema. To je i zahtev naših partnera oko kvaliteta da bi mogli da obavljamo proizvodnju na najvišem nivou i bez zastoja jer radimo za poznate bredove - naglasio je savetnik u firmi Nenad Perić.

Ova firma od 2019. posluje u Velikoj Plani, gde radi oko 200 radnika. Otvaranjem pogona u Pirotu Makaron moda takođe širi svoje proizvodne kapacitete kako bi mogla da zadovolji potrebe tržišta, ali i inostranih partnera.

Autor: Zoran Panić

#otvorila fabriku

#pirot

#turska firma