Moguće zakazivanje termina elektronskim putem a roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu počinje danas, u četvrtak, 1. aprila, a roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred osnovne škole, pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

- Na ovaj način uštedeli smo roditeljima vreme i novac i pružili im potrebnu podršku u ovom važnom trenutku. Već prve nedelje roditelji su zakazali termin za oko 14 odsto budućih prvaka - rekao je ministar.

Dovoljno je da roditelj elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu. Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem – izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa  detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole  na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno  ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a zvanični podaci RZS-a o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Upis učenika traje do 31. maja, s tim škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.

Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8 do 15 časova.

Autor: jugmedia.rs

#Branko Ružić

#ministarstvo prosvete

#upis prvaka

#ŠKOLA