Navodi se da su američki vojnici imali značajnu ulogu u sudskom postupku

Kako saznaje Blic, sud za ratne zločine terorističke OVK u Hagu, doneo je odluku da su svih 9 zatočenika logora u opštini Vitina na Kosovu i Metohija žrtve ratnih zločina. Pored optužnice za logor u Vitini, započeo je i postupak za masakr u Starom Gracku gde je ubijeno 14 Srba.

Logor za Srbe se nalazio u Vrbanu, mestu u opštini Vitina, a Specijalizovani sud u Hagu navodi u optužnici da su pripadnici terorističke OVK držali najmanje 9 osoba u katastrofalnim uslovima - bez hrane, vode, medicinske nege, sanitarija i higijene.

U optužnici piše:

Više pripadnika OVK-a svakodnevno je podvrgavalo zatočenike teškom premlaćivanju i psihičkom zlostavljanju. Pritvorenici su po celom telu udarani lancima, palicama, kundacima, daskama, šutirani i prisustvovali simulacijama ubistava. Takođe, zatočenici su mogli čuti teško zlostavljanje drugih pritvorenika, vređani su, saslušavani i optuživani za zločine nad kosovskim Albancima i saradnju sa srpskim vlastima.

Od svih žrtava logora, danas je živa samo jedna osoba i njen advokat navodi da je zatočenike iz ovog logora oslobodio KFOR, odnosno američka vojska i da su rasformirali ovaj logor terorističke OVK.

Advokat navodi da su američki vojnici imali značajnu ulogu u sudskom postupku:

Tokom zauzimanja ovog logora OVK, oslobađanja kidnapovanih Srba i njihovog zbrinjavanja, američki pripadnici KFOR su sve evidentirali, popisali i snimili i na taj način su obezbedili veliki broj kvalitetnih dokaza za Specijalizovano tužilaštvo.

Još jedan postupak koji se vodi protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija je i onaj o masakru u Starom Gracku od 23. jula 1999. godine. Tada je ubijeno 14 srpskih civila u trenutku dok su žnjeli pšenicu na svojim njivama.

Tada su ubijena 4 člana porodice Janićijević (Slobodan, Mile, Momir i 17-godišnji Novica), Andrija Odalović, Jovica i Rade živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Najpoznatiji pritvorenici iz terorističke OVK koji su se do sada našli u Hagu su Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići (portparol terorističke OVK), Redžep Seljimi, Salih Mustafa, Agim Čeku, Nasim Haradinaj, Hisni Guncati.

Autor: Blic.rs

#Hašim Tači

#Kadri Veselji

#ovk

#suđenje za zločine