Španija uprkos pritiscima neće promeniti stav

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome odgovarao je na pitanja Novosti koja je aktuelna pozicija ove zemlje prema kosovskom pitanju i postoji li mogućnost da zvanični Madrid razmotri priznavanje tzv. Kosova kao države.

- Stav Španije prema teritoriji Kosovo je i dalje isti, nije se menjao. Španija ne priznaje nezavisnost Kosova. To je državna politika. Prihvatićemo samo ono što prihvati i Srbija - bio je jasan ambasador.

Naime, ne samo političari u Prištini, već i oni iz država Evropske unije, sve češće pozivaju pet njenih članica (Španiju, Slovačku, Rumuniju, Kipar i Grčku), a koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, da to učine. To u svojim izveštajima čine i poslanici Evropskog parlamenta.

Španski diplomata komentarisao je i to da li neko iz Evropske unije ima akcije usmerene prema vladi u Madridu, sa ciljem da ona promeni svoju poziciju i prizna južnu srpsku pokrajinu kao državu:

- Prema našim saznanjima, ne. U svakom slučaju, Španija neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova samo zato što neka zemlja to od nas traži.

Autor: redportal.rs

#Ambasador

#kosovo je srbija

#pritisak

#Španija