Našim državljanima će biti potrebni sertifikati o vakcinaciji

Za građane Srbije postojaće dve opcije preko kojih će moći da dođu do sertifikata za putovanje u EU, saznaje Tanjug u Briselu.

- Ukoliko ste građanin Srbije, vakcinisani ste i imate potvrdu o tome, biće vam omogućeno da predstavite taj dokaz i u EU dobijete digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji koji će imati isti status kao i sertifikati izdati građanima EU - objašnjavaju u Evropskoj komisiji. 

U ovim trenutku još nije poznato na kojim će se tačno punktovima u zemljama članicama izdavati evropski sertifikati građanima trećih zemlja koji dolaze sa potvrdom o vakcinaciji u svojoj zemlji.

Druga opcija, prema rečima eksperata Evropske komisije, jeste priznavanje sistema sertifikata koji mogu biti izdavani u Srbiji, a koji će biti usklađeni kako putem infomacija tako i verodostojnosti sa EU sistemom i tako priznati od strane Evropske komisije. 

U Komisiji navode da će sertifikate trećih zemlja priznavati kao ekvivalente evropskim sertifikatima ako budu izdavani na bazi poverenja i izbegavanja zloupotreba i ako budu interoperabilni sa evropskim sistemom provere informacija. 

Trenutno razmatramo slične sporazume na globalnom nivou, u razgovorima smo sa SZO, kako bi uspostavili i globalni interoperabilni sistem, čiji bi EU sistem bio deo, što bi pomoglo i čime bi se izbegla bilateralna rešanja, koja su takođe moguća - navode u Komisiji.

Predlog Evropske komisije o digitalnim sertifikatima takođe podrazumeva i mogućnost odluke samih zemalja članica koje će sve vakcine, pored onih odobrenih u EU, da priznaju kao validne za ulazak na njihovu teritoriju.

Autor: redportal.rs

#Digitalni sertifikat

#EU

#Putovanje

#Srbija