I pripadnicima Kavačkog klana ukrali drogu?

NOVI PAZAR: Situacija je bolja nego 90-ih godina, ali kriminal u Novom Pazaru je u blagom porastu, a ruta krijumčarenja između tog grada i Crne Gore, preko Rožaja, i dalje je aktivna. Osim narkotika, primećeno je da se preko ovog grada i u njegovoj okolini formira nova ruta kojom se krijumčare ljudi, rezime je najnovijeg izveštaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala.

Nekoliko incidenata koji su se krajem prošle godine odigrali u Novom Pazaru ponovo su ovaj grad vratili na stranice hronike. Sredinom decembra u neposrednoj blizini policijske stanice odigrala se filmska pucnjava kada je lokalni vlasnik kluba iz automobila u pokretu, dok je na suvozačevom sedištu sedeo njegov sin, pucao na sugrađanina.

Dva dana kasnije, usred dana, nekoliko hitaca je ispaljeno na gosta novopazarskog kafića, a napadač je naočigled brojnih svedoka pobegao.

Uporedo sa tim, policija je gotovo svakodnevno otkrivala ugostiteljske lokale koji rade u nedozvoljeno vreme kršeći mere za suzbijanje pandemije koronavirusa. Činilo se da je u tom gradu zavladao opšti haos, a zbog niza incidenata Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo specijalni tim Žandarmerije da povrati mir.

PUT PREKO ROŽAJA

Problemi koji proteklih meseci drmaju Novopazarce uspeli su da njihov grad uvrste u novi izveštaj Globalne inicijative protiv transnacionalnog kriminala, tačnije, da 5. izdanje Biltena o rizicima bude posvećeno njemu.

Geografska pozicija Srbije oduvek je bila privlačna švercerima različite robe, a položaj Novog Pazara, koji se praktično nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, izuzetno je značajan krijumčarima narkotika iz tog dela Srbije.

U izveštaju objašnjavaju da situacija sa kriminalom u Novom Pazaru jeste nešto svetlija nego što je bilo 90-ih godina, ali napominju da se za razliku od prethodnog perioda, kada je ovaj deo Balkana bio mahom tranzitan, promenilo to što su se u međuvremenu razvili i proizvođači narkotika, a paralelno sa njima se širilo i tržište prodaje na malo.

Novi Pazar je bio ozloglašeno čvorište kriminala, izgrađeno oko porodice Hajrović. Krajem 90-ih i početkom dvehiljaditih godina, Hikmet Hajrović je slovio za jednog od najvećih narko-boseva koji švercuje heroin iz Turske u Novi Pazar, a droga koju je imao Hajrović bila je jedna od najčistijih u Evropi. Pojedine pošiljke merile su se u stotinama kilograma - navodi se u izveštaju i dodaje da je 2008. godine Stejt department ovaj deo Srbije nazvao "skladište heroina".

Samo od 2015. godine do danas 114 osoba je uhapšeno zbog droge, a sud u Pazaru je dosudio 281 godinu zatvora.

UKRALI DROGU OD KAVČANA

Interesantno je da je biznis model kriminalnih grupa u ovom gradu takav da bi neretko krali drogu od drugih narko-klanova. U izveštaju se navodi primer iz 2019. kada je grupa Novopazaraca u Sloveniji ukrala 6 kilograma kokaina od Kavačkog klana. Nekoliko meseci kasnije, član iste grupe ubijen je u Beogradu. Droga i oko 300.000 evra u kešu koje je imao sa sobom su nestali, objašnjavaju u izveštaju.

Droga, koja se najviše krijumčari preko Zapadnog Balkana, jesu mahom amfetamin, kokain, ekstazi (MDMA) i heroin, a primetan je i porast novih sintetičkih verzija kanabisa i heroina.

PORAST KRIJUMČARENJA MIGRANATA

Zbog pojačanih kontrola na granicama između Grčke i Severne Makedonije, sve veći broj migranata putuje alternativnim pravcima, a veliki deo njih ka Evropi ide kroz Albaniju. Jednom kada uđu u zemlju ili idu na sever prema Crnoj Gori ili na severoistok preko Kosova u Srbiju.

Pored toga, u poslednjih nekoliko meseci primetan je veliki broj pokušaja krijumčarenja ljudi preko Jadranskog mora direktno u Italiju. Grupa od 55 migranata koji su 9. januara spaseni kažu da su krijumčarima platili između 2.000 i 4.000 američkih dolara za bezbedan prevoz do Italije. Umesto toga, prevezeni su gliserom.

pročitajte još

Mladić IZBODEN u Nišu

Autor: kossev.info

#Albanija

#Crna Gora

#Kavački klan

#Klanovi

#Kosovo

#Kosovo i Metohija

#Krijumčarenje

#Novi Pazar

#Obračuni

#Srbija

#Turska

#droga

#migranti

#pljačka

#ubistva