Novootvoreni centar će biti od pomoći u upravljanju gradom, prostornom planiranju i radu javnih službi

Geografski informacioni sistem (GIS), koji je danas predstavljen u novootvorenom Regionalnom GIS centru u Loznici pomoći će u upravljanju prostornim podacima i njima pridruženim osobinama.

Regionalni projekat uvođenja geografskog informacionog sistema (GIS) u podregiji Podrinje, koji služi za upravljanje prostornim informacijama, sprovodi Grad Loznica a finansira Evropska unija (EU) u partnerstvu sa Vladom Srbije preko programa „EU PRO“.

Foto: loznickenovosti.com/loznickenovosti.com

Pored Loznice, partneri na projektu su i opštine Mali Zvornik, Кrupanj i Ljubovija, a njegova ukupna vrednost je nešto viša od 132 hiljade evra. Pomoćnik gradonačelnika, Ljubinko Đokić, podsetio je da je EU za ovaj projekat obezbedila 110.357 evra, a lokalne samouprave su partnerski učestvovale sa 22.000 evra.

- Loznica je finansirala dve trećine, nešto manje od devet hiljada evra, i u našem gradu je formiran centar opremljen najsavremenijom informatičkom tehnikom. Opsluživaće je obučeni administratori, a u partnerskim opštinama biće bazne stanice. Sam projekat omogućava prikupljanje, analiziranje, obrađivanje i korišćenje geografskih podataka. To će koristiti podizanju kapaciteta lokalnih samouprava, na bolji način ćemo moći da planiramo infrastrukturne i turističke poslove, bićemo kvalitetnije umreženi i imaćemo bolji protok informacija između javnih preduzeća. Približićemo se evropskim standardima, a pošto je Loznica uvek bila primer dobre prakse i ovaj projekat je jedan korak dalje - rekao je Đokić prilikom otvaranja GIS centra.

O primeni GIS-a govorio je dr Aleksandar Đorđević, prodekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ističući da se on može koristiti u naučnim istraživanjima, upravljanju resursima, imovinskom upravljanju, planiranju razvoja, prostornom i planiranju infrastrukture, kartografiji, reagovanju u vanrednim situacijama, kao i u promociji turističkih potencijala.

- Imali smo dobru saradnju sa partnerskim opštinama jer redak je slučaj da bude ovakav odziv i da bude popularno nešto što je pre svega radno veoma zahtevno. Кolege su mnogo radile i naučile, stvarajući dobru osnovu za dalji razvoj ovog sistema. GIS je koristan kako za privredu, tako i za stanovništvo i javna preduzeća. Ovo je tek početak, imamo odlične temelje, dobar kadar, odličan hardver i softver, tu su podaci koji su prikupljeni i sledeći zadatak je razvoj procedura kako da taj sistem bude održiv u dužem vremenskom periodu. Već imamo neke ideje i nećemo se voditi praksom da ovakvi projekti traju dok se donatori ne povuku posle njegovog finansiranja – kazao je dr Đorđević.

Dr Ivan Novković, docent na Geografskom fakultetu, objasnio je da će uz ovaj sistem biti bolje upravljanje prostorom i da je obuka bila intenzivna, tako da kadrovi sada mogu dalje da primenjuju ovaj sistem.

- GIS je standard u svetu i dobro je što je Loznica sa svojim partnerima uočila to na vreme. Ovo je centrala iz koje će se dobijati svi podaci koji su u interesu lokalnih zajednica i građana - rekao je Novković.

GIS predstavlja računarski sistem sposoban za integrisanje, skladištenje, uređivanje, analizu i prikaz geografskih informacija koje bi mogle biti korisne u radu javnih preduzeća, ali i u mnogim drugim oblastima.

Autor: loznickenovosti.com

#Loznica

#geografske informacije

#gis centar