Patrijarh navodi da je suštinski Kosovo deo Srbije

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je za Radio-televiziju Srbije da je suštinski Kosovo deo Srbije, a da je "referendum o Kosovu održan na Vidovdan 1389. godine".

Mislim da tu ne postoji nikakva dilema, fizički u ovom trenutku naša država nije prisutna na Kosovu u punom smislu te reči, a suštinski Kosovo je deo Srbije. Ono što je doživljaj i stav crkve toliko puta je izrečeno na Saboru da sve što bih ja rekao bilo bi suvišno.

Patrijarh je naveo da, iako političke okolnosti nisu uopšte naklonjene Srbiji, država radi sve kako bi sačuvala mir i učinila najviše za srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini.

Dalje patrijarh kaže kako se mora razgovarati od odnosima i zajedničkom životu Srba i Albanaca, a da bi sve mimo toga bilo odricanje od našeg bića i ocenio je da je "Bog na strani Srbije".

Kada je u pitanju položaj Srba u Hrvatskoj, patrijarh Porfirije je rekao da bi trebalo popraviti uslove života Srbi, kao i da se mora učiniti sve da dodđe do pomirenja.

Patrijarh Porfirije je na kraju rekao da je papa Franja učinio veliki gest osnivanjem mešovite komisije sastavljene od visokih predstavnika Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve za ocenu uloge Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Autor: redportal.rs

#Patrijarh Porfirije o Kosovu

#Radio televizija Srbije

#Referendum o Kosovu održan na Vidovdan