Kao prioritete ističe "pravdu i zapošljavanje"

Aljbin Kurti, predsednik Pokreta Samoopredeljenje koji je ujedno i najjača politička opcija u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine da dijalog sa Srbijom ne može biti ni prvi ni drugi prioritet njegove vlade.

Naveo je posle sastanka sa Lajčakom da ne dovodi u pitanje važnost dijaloga sa Srbijom, ali da on mora da bude kvalitetno pripremljen i iskren.

Kako Kurti kaže, Lajčak ga je na sastanku informisao o opštim načelima dijaloga:

Još jednom sam objasnio da smo na ovim izborima pobedili svojim programom pravde i zapošljavanja, da smo u uslovima pandemije koronavirusa i da nismo protiv dijaloga, ali da želimo da je principijelan i dobro pripremljen.

Lider Samoopredeljenja kaže da na sastanku nije bilo govora o "spornoj mapi" u kancelariji Miroslava Lajčaka, ali je i istakao da će uraditi reviziju postignutih sporazuma između tzv. Kosova i Srbije.

Tu je Kurti ostao nedorečen da li se to odnosi na Vašingtonski sporazum i da li bi takva najava mogla da znači da tzv. Kosovo neće da otvori ambasadu u Jerusalimu kao što je dogovoreno. Takav potez bi verovatno pokrenuo pitanje i uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova.

Miroslav Lajčak se juče sastao i sa Filipom Kosnetom, ambasadorom Sjedinjenih Država u Prištini gde su se usaglasili da su sveobuhvatno rešenje i evroatlantske integracije tzv. Kosova i Srbije od najveće koristi za sve građane.

Autor: redportal.rs

#Kosovo i Metohija

#Lajčak u Beogradu

#Miroslav Lajčak

#Pokret Samoopredeljenje

#Sastanak Kurti Lajčak