Specijalni predstavnik navodi da ne bi trebalo da se strahuje zbog obnovljene saradnje Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, izjavio je danas za Tanjug da ne donosi nikakav ultimatum u Beograd, iako su se u poslednje vreme u Beogradu pojavljivale potpuno drugačije informacije.

Lajčak navodi da se gotovo svaki put pred njegov dolazak u region pojavljuju ovakve spekulacije, kao i da ne čudi to što postoje visoka očekivanja od Evropske unije koja je tu samo da pomogne Beogradu i Prištini na evropskom putu.

Kako kaže, Evropska unija i Sjedinjene Države godinama sarađuju zajedno i da se ta saradnja obnovila nakon određenog zastoja koji je postojao u poslednje 2 godine. Takođe, saradnja Sjedinjenih Država i Evropske unije se bazira na što bližoj kooperaciji i istom cilju koji je "približavanje evropskog puta za region".

Lajčak navodi da su Evropska unija i Sjedinjene Države tu da pomognu daljoj integraciji Srbije i tzv. Kosova u Evropsku uniju, dok je normalizacija glavni preduslov.

Na pitanje šta podrazumeva normalizacija, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine navodi da bi 2 strane trebalo da se dogovore šta je "normalizacija" i da misli da nije previše težak odgovor na to pitanje.

Miroslav Lajčak dolazi u Beograd samo nekoliko dana nakon "skandala" koji je uzdrmao Evropsku uniju, kada se u kancelariji Miroslava Lajčaka našla karta Zapadnog Balkana na kojoj je Srbija celovita, sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu.

Ubrzo nakon eksplozije različitih reakcija na Tviteru, Lajčak se pravdao kako se vidi da je tzv. Kosovo uokvireno granicom, iako je bilo jasno da je linija koja prikazuje teritoriju južne srpske pokrajine drugačija od granica između Srbije i susednih država.

Autor: redportal.rs

#Evropska unija

#Miroslav Lajčak

#Priština

#beograd

#dijalog beograda i prištine

#normalizacija