Ugroženi su i francuski, nemački i italijanski

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je povodom Dana maternjeg jezika 21. februara da „domaći lingvisti upozoravaju da se srpski jezik našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su ugroženi i neki svetski jezici – francuski, nemački ili italijanski“.

Ministarstvo je podsetilo da je Unesko 1999. godine proglasio 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Unesko ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 % svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

Srbija je 2006. godine pristupila Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope čime se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na njenoj teritoriji.

- Svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku - navedeno je u saopšenju.

Pored toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, a oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#kultura

#maternji jezik

#srpski jezik