Izborno zasedanje počinje u podne u kripti Hrama Svetog Save

Kako za sada stvari stoje, na zasedanje će doći 42 vladike. Prema zamisli Sinoda, zasedanje počinje u podne, a patrijarh bi trebalo da bude izabran do 19 časova.

Sabor se održava u kripti Hrama Svetog Save, a ne kao do sada u Patrijaršiji. Kripta je specijalno spremljena za zasedanje i u njoj su ispred episkopa monitori.

Prema utvrđenom dnevnom redu, a koji je usvajao Sinod, sinoć je upriličena večera u patrijaršijskom dvoru. Izborni dan počinje danas u 9 sati liturgijom, a potom je doručak u parohijskom domu od 11 sati.

Izborno zasedanje počinje u podne u kripti Hrama Svetog Save. Sinod je, odredivši dnevni red i satnicu, praktično predvideo da se izborni Sabor okonča do 19 časova i da do tada bude izabran patrijarh. Prvi deo sabora bi, prema programu, trebalo da traje oko 30 minuta. Potom je planirana pauza, a onda i nastavak zasedanja.

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno 9 krugova glasanja dok se nije dobio i 3. kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.

Autor: redportal.rs

#Hram svetog Save

#patrijarh

#patrijaršija

#sabor

#satnica