Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga

Beograd će postati prvi srpski grad-pobratim Sankt Peterburga. Planirano je da odgovarajući sporazum ove godine potpišu gradske uprave, pod uslovom da se poboljša situacija sa virusom korona, potvrdio je za Sputnjik  ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski tokom posete tom ruskom gradu, prenosi Sputnjik.

U okviru saradnje dva grada planirano je i otvaranje informacionog peterburškog poslovnog centra.

Ambasador Lazanski se nalazi u trodnevnoj službenoj poseti Sankt Peterburgu, gde se sastao sa gubernatorom tog grada Aleksandrom Beglovim, sa kojim je razgovarao o perspektivi ekonomskih veza Srbije i Sankt Peterburga, s obzirom na to da se u gradu na Nevi nalazi 10 odsto naučnog potencijala cele Rusije.

Razgovaralo se i o saradnji u oblasti rečne brodogradnje, pošto su peterburška brodogradilišta specijalizovana za rečno-morske brodove i tu bi mogla da se ostvari dobra saradnja sa srpskim brodogradilištima.

Pored toga, bilo je reči i o saradnji iz oblasti proizvodnje medicinske opreme, s obzirom na to da postoji plan da se uz pomoć Rusije u Srbiji otvori Centar za nuklearnu medicinu. Srpski ambasador i peterburški gubernator su razgovarali i o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i turističkim mogućnostima Sankt Peterburga i Srbije, pri čemu je Lazanski objasnio sve prednosti naših skijališta i banja-lečilišta.

Govorilo se i o obnavljanju avio-saobraćaja između Beograda i Sankt Peterburga, koji je prekinut prošle godine zbog pandemije virusa korona, kao i o saradnji mladih sportskih ekipa, učešću srpske delegacije na predstojećem Peterburškom ekonomskom forumu i o zajedničkoj proizvodnji vakcine protiv svih sojeva korone.

Ambasador je naglasio da su odnosi Srbije i Rusije bazirani na savezništvu iz dva svetska rata, spomenuvši da je oko dve hiljade vojnika Crvene armije poginulo u oslobađanju Beograda od nacista i ističući da se Srbija energično protivi svim pokušajima revizije istorije Drugog svetskog rata. On je naglasio da "mi u Srbiji dobro znamo ko je pobedio u Drugom svetskom ratu".

Ambasador Srbije je naglasio i da su odlični odnosi Srbije i Rusije i rezultat odličnih i prijateljskih odnosa predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Lazanski se ujedno zahvalio Ruskoj Federaciji na pruženoj pomoći u suzbijanju pandemije koronavirusa, na dolasku ruskih vojnih jedinica i sanitetskih timova u Srbiju, kao što se i zahvalio i na pomoći ruske države u završavanju radova na Hramu Svetog Save u Beogradu, pri čemu je i istakao fantastičan rad ruskog umetnika i skulptora Aleksandra Rukavišnjikova, idejnog tvorca i autora Spomenika Stefanu Nemanji.

Na kraju sastanka gubernator Peterburga je pozvao ambasadora Srbije da ponovo poseti Sankt Peterburg, na šta je ambasador Srbije odgovorio da mu je, osim posete krstarici Aurora, veoma zanimljiv bio i silazak u podzemni bunker u Smoljnom, odakle se komandovalo odbranom Lenjingrada, prenosi Sputnjik.

Autor: redportal.rs

#Miroslav Lazanski

#Sankt Peterburg

#Srbija

#beograd

#pobratimi

#rusija

#saradnja