Srpskoj listi ide svih 10 mandata

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija pobedilo je na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji na osnovu 99,13% prebrojanih glasova. Kurtijev pokret je uspeo da skoro udvostruči rezultat (48%) u odnosu na prethodne izbore 2019. godine (26,3%). Srpska lista je osvojila svih 10 mandata uz veliku izlaznost zabeleženu u srpskim sredinama.

Ova velika pobeda je prilika da se započnu promene koje želimo. Ovi izbori su bili referendum i biranje naroda da li želi pravdu i zaposlenje ili korupciju i zarobljavanje države.

Ovakvi rezultati su usledili nakon turbulentne godine u kojoj je koronavirus naneo velike ekonomske i zdravstvene probleme južnoj srpskoj pokrajini. Koliko je situacija problematična govori podatak da vakcinacija još uvek nije počela.

Zbog pobedničkog rezultata Samoopredeljenja napravljeno je veliko slavlje širom Kosova i Metohije gde su brojne pristalice i simpatizeri ovog pokreta pevali i pozdravljali promene uz veliki broj albanskih zastava.

Demokratska liga Kosova osvojila je 13%, dok je pre samo 2 godine imala čak 25% glasova. Ona u isto vreme predstavlja i najvećeg gubitnika izbora u južnoj srpskoj pokrajini. Demokratska partija Kosova osvojila je 17%.

Dosadašnji premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti najavio je da će biti konstruktivna opozicija u parlamentu, dok je Aljbin Kurti najavio da će dijalog sa Beogradom biti tek peti ili šesti prioritet nove Vlade.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#Kosovo

#Kurti

#kim