Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek govorio je o toku imunizacije u Srbiji, dotakao se pitanja ima li dovoljno vakcina za revakcinaciju, kao i važnih informacija o imunizaciji hroničnih bolesnika.

- Interesovanje je veliko, građani Srbije su pokazali visoku svest i shvatili da je bez vakcine teško da pobedimo koronu. Ovih dana je odziv bio veliki, očekujem da ćemo večeras preći cifru od 400.000 vakcinisanih. Moram da pohvalim predsednika Srbije i ceo državni vrh zbog rada na nabavci vakcina, za sada imamo više od milion doza. Sa regionom se ni ne upoređujemo, u Evropi ćemo od večeras možda biti treći, a i u svetu smo pri vrhu - počeo je dr Đerlek.

- I po infrastrukturi smo među vodećima, mnogi su se pitali šta će nam nove kovid bolnice, a one su nas spasle - dodao je državni sekretar.

- Imali smo ukupno 40-ak neželjenih dejstava kod vakcinacije, a nijedno od njih nije bilo ozbiljno, to su crvenila, glavobolje... Ako bi to potrajalo 12 sati, treba se javiti u dom zdravlja, ali u ovih 400.000 vakcinisanih nismo imali takve slučajeve. Apsolutni neželjeni efekti kod sve 3 vakcine su temperatura, akutna bolest, dužeg povraćanja, pojava krvi u stolici... Svi oni su izuzetno retki. Preporuka je da ljudi koji preleže koronu ne treba da žure sa vakcinom, jer ih antitela štite nekoliko meseci, prema pojedinim stručnjacima i do 6 meseci. Oni koji su preležali kovid treba da se vakcinišu, ali ne treba da žure.

Autor: Kurir/redportal.rs

#neželjena dejstva

#nuspojave

#vakcine

#đerlek