Oko sokolovo potpuno menja ljude iza terena

Diskutovalo se u javnosti dosta na tu temu, ali sada je doneta i konačna odluka da na turniru Australian open neće biti linijskih sudija. Njihov posao odrađivaće tehnologija, pa će tako Oko sokolovo pratiti svaku lopticu koja bude pala na teren.

Na ovaj način grešaka prilikom određivanja da li je neka loptica završila u terenu ili van njega praktično neće biti.

Rukovodstvo prvog Gren slema u sezoni odlučilo se na ovaj radikalni potez zbog pandemijskih uslova u kojima će se takmičenje odvijati. Naime, postoji težnja da se maksimalno smanji broj ljudi koji se nalazi na terenu, kako bi se potpuno sprečila mogućnost da dođe do prenošenja virusa.

Setimo se, Novak Đoković je prethodnih godina bio najglasniji kada je reč o zagovaranju zamene linijskih sudija tehnologijom, a naročito od kada je pandemija koronavirusa počela.

- Mnogo sam kritikovan, jer sam rekao da treba razmisliti da se ukinu linijske sudije. To mišljenje imam već nekoliko godina, nema nikakve veze sa mojom diskvalifikacijom sa US Opena. Nisam neko ko obožava tehnologiju i ne može da živi bez nje. Mislim da je društvo u nekim svojim aspektima previše tehnokratsko. Ali ako tenis može da bude efikasniji, zašto da ne – izjavio je Đoković nakon nemilog događaja na turniru US Open, kada je diskvalifikovan nakon što je slučajno linijskog sudiju pogodio lopticom.

Deluje kao da u Australiji i ovoga puta imaju više sluha za reči svetskog broja 1 nego što je to slučaj na drugim velikim turnirima. Videćemo hoće li mu ovi uslovi prijati da osvoji i svoju 9. titulu na ovom turniru.

Autor: redportal.rs

#australian open

#australijan open

#linijske

#linijski

#nole

#novak

#sudija

#sudije

#đoković