Istorijski uspeh muške reprezentacije Srbije

Muška reprezentacija Srbije u šahu osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Budvi, pošto je u poslednjem, devetom kolu pobedila Grčku rezultatom 3:1.

Srbija je osvojila 15 bodova, koliko i drugoplasirana Nemačka. Međutim, Srbiji je pripalo zlato na osnovu dodatnih kriterijuma. Treće mesto je osvojila selekcija Jermenije sa 13 bodova, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je muškoj reprezentaciji Srbije u šahu na osvajanju zlatne medalje na Evropskom prvenstvu, poručivši da je reč o veličanstvenom uspehu.

- Naši šahisti ispisali su večeras istoriju i postali evropski šampioni! Veličanstven uspeh naše muške reprezentacije vinuo je Srbiju na vrh evropskog šaha! Bravo - napisao je Vučić na društvenoj mreži X.

Šahovski savez Srbije je na društvenim mrežama objavio da su istorijski uspeh Srbiji doneli: Aleksej Sarana, Aleksandar Predke, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić.

- Šampioni Evrope u šahu 2023. Istorijski uspeh muške reprezentacije Srbije. Odlična igra naših reprezentativaca, sjajna atmosfera u ekipi, iskustvo trenera i selektora dovelo je našu reprezentaciju na tron Evrope. Bravo momci - objavio je Šahovski savez Srbije na društvenoj mreži X.

Selektor Srbije je Miodrag Perunović, a trener Miloš Perunović.

IZVOR: X / @serbiachess1

Šahistkinje Srbije su u poslednjem kolu poražene od Azerbejdžana 3:1, a na kraju su osvojile osmo mesto sa 11 bodova.

Zlatna medalja pripala je Bugarskoj sa 16 bodova, dok je Azerbejdžan bio drugi sa 15. Francuska je stigla do bronze sa 12 bodova.

Za selekciju Srbije nastupile su Teodora Injac, Adela Velikić, Marina Gajčin, Tijana Mandura i Jovana Erić.

Selektorka ženske reprezentacije Srbije u šahu je Alisa Marić, a trener Zoran Arsović.

Autor: Rts.rs

#Srbija

#Zlato

#evropsko prvenstvo

#šah