Nesvakidašnji događaj u Premijer ligi Bosne i Hercegovine

U nedelju, 19. marta od 19 časova na stadionu Rođeni u Mostaru odigrala se naizgled obična ligaška utakmica. Sastali su se domaći Velež i Sloboda iz Tuzle, dva time iz sredine tabele i odigrali su nerešeno, 0:0.

Ono po čemu je ovaj običan susret ipak neobičan je debi mladog fudbalera po imenu Rafael Leai sa Solomonovih Ostrva, koji ima svega 19 godina.

Mladi napadač je čudo od deteta, profesionalac u domovini još od 14. godine. Igrajući kao dete sa odraslim fudbalerima, postigao je 95 golova na 50 ligaških utakmica, a u reprezentaciji, uprkos tome što je jedan od najmlađih u ekipi, najbolji je strelac - 7 utakmica, 5 golova.

Uprkos tome što liga Solomonovih Ostrva nije krem svetskog fudbala, klubovi širom sveta prepoznali su nesvakidašnji talenat mladog fudbalera sa Pacifika, ali problemi sa vizom pokazali su se kao nepremostiva prepreka za sve klubove. I dok su veliki odustajali, Velež iz Mostara je ostalo uporan i oteo je vunderkinda ispred nosa svetskim velikanima i odmah ga je poveo na pripreme.

Nakon uspešnih priprema, pacifičko čudo i Velež su potpisali ugovor, čime je Leai postao prvi fudbaler iz ove zemlje sa profesionalnim ugovorom u Evropi, a nakon što je u 80. minutu, kao izmena, ušao na teren protiv Slobode, ispisana je još jedna strana istorije u kojoj stoji da je mladi devetnaestogodišnji napadač sada i prvi fudbaler sa Solomonovih ostrva koji je zaigrao u nekoj evropskoj ligi.

Nema sumnje da je pred njim svetla budućnost, a ostaće zapisano kako se put ka zvezdama ovog nesvakidašnjeg igrača gradio od Okeanije preko Hercegovine.

Autor: redportal.rs