NIKO ne bi mogao da igra za Srbiju...

Kako prenosi portal Mondo, košarkaška reprezentacija Srbije se uz mnogo muke, i kao poslednja, plasirala na Svetsko prvenstvo koje se krajem avgusta i početkom septembra igra u Indoneziji, Japanu i Filipinima. Upravo je ovaj termin često problematičan za NBA košarkaše, i uvek postoji bojazan da neko od naših igrača neće moći da igra, međutim već sada postoje više nego pozitivni znaci da će Nikola Jokić biti na raspolaganju selektoru.

Svetislav Pešić je na ovu temu govorio i na konferenciji za medije i rekao da ga NBA kalendar unapred brine, dok je interesantnu stvar istakao i naš poznati košarkaški stručnjak Marin Sedlaček, a o kojoj se vrlo malo pričalo i potenciralo u javnosti.

Nadam se da će svi igrači na koje selektor Svetislav Pešić bude računao moći i da se odazovu. Još postoji mala sumnja, a to na dogovor NBA lige, odnosno Asocijacije igrača NBA lige sa vlasniciam klubova, gde može da se desi potencijalni lokaut.

Tokom istorije, videli smo četiri. Tri su viđena tokom devedesetih (1995, 1996. i 1998. godine), a poslednji smo videli 2011. Tada je pet meseci trajala pauza u NBA i sezona je morala da bude skraćena, pa bi u slučaju da ponovo bude lokauta - svim igračima bilo zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu, uključujući i igrače SAD. Kako se nadovezao Sedlaček:

Naravno, niko to ne želi. Ako do toga dođe, a kažu da neće, onda bi lokaut doveo do toga da niko od igrača iz NBA neće moći da igra na Svetskom prvenstvu. To je otežavajuća situacija za košarku i nadam se da neće doći do nje. Najvažnije je da igrači iz NBA budu spremni, kao i da se oporave Bjelica i Micić, a nadam se da ćemo imati kompatibilnu ekipu koja će ispraviti greške sa Evropskom prvenstva.

Dodao je takođe da misli da će predstojeće Svetsko prvenstvo biti za nijansu slabije od Evropskog:

To ne znači da je nama put ka medalji otvoren. Ipak postoje favoriti koji su se plasirali bez problema, ali da imamo varijantu da budemo iznenađenje - imamo.

Autor: Mondo.rs

#Lokaut

#NBA

#Sedlaček

#Srbija

#da igraju

#evropsko prvenstvo

#igrači

#nbe mogu

#pešić

#reprezentacija

#reprezentativci

#selektor

#svetsko prvenstvo