Svetsko prvenstvo 2026. biće odigigrano u 11 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, tri grada u Meksiku i dva u Kanadi.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je da očekuje da će zaraditi 11 milijardi dolara u četvorogodišnjem ciklusu Svetskog prvenstva 2026. u Severnoj Americi.

Četvorogodišnji budžet, koji je predstavljen Savetu FIFA, predviđa povećanje prihoda od skoro 50 odsto, uglavnom vezano za prava emitovanja i sponzorske ugovore, plus prodaja karata.

Takođe postoji i neizvesnost oko toga koliko će utakmica biti odigrano na SP 2026. godine i prodato emiterima, na prvenstvu sa 48 ekipa. obično daje konzervativne procene budžeta i na kraju premašuje svoje ciljeve. Prihod od 7,5 milijardi evra najavljen u Kataru bio je milijardu evra veći od prognoze.

Savet FIFA se u januaru 2017. složio da prvenstvo 2026. ima format sa 80 utakmica sa ekipama koje će igrati u 16 grupa po tri tima, pre nokaut faze u koju će se plasirati 32 tima.

Ovogodišnje prvenstvo u Kataru, koje se završava u nedelju utakmicom Argentine i Francuske, ima 64 utakmice. U prvoj fazi se igralo u osam grupa sa po četiri ekipe. Proširenje na 48 ekipe je osmišljeno kako bi se ubrzao razvoj fudbala u zemljama koje se retko kandiduju na SP, prenosi Beta.

Međutim, više od 5 godina nakon što je odlučen format za 2026, zvaničnici FIFA ove godine su predložili format od 104 utakmice sa timovima koji će igrati u 12 grupa od po četiri ekipe.

Svetsko prvenstvo 2026. biće odigigrano u 11 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, 3 grada u Meksiku i 2 u Kanadi.

Fifa razmatra promene uprkos već potpisanim velikim ugovorima o emitovanju.

Autor: Beta.rs

#fifa

#fudbal

#svetsko prvenstvo

#zarada