Mreža se zatresla već u 3. minut, ali je gol Enera Valensije poništen nakon provere VAR sobe zbog minimalnog ofsajda

Došao je i taj trenutak, planeta je dočekala početak fudbalskog spektakla - Mundijal je i zvanično ugledao svetlost dana! On je otvoren okršajem između domaće reprezentacije Katara i Ekvadora, u meču u kome je domaćin poražen rezultatom 2:0, ali je agonija koju su proživljavali katarski navijači tokom 90. mnogo bolnija od samog rezultata.

Sve je prštalo danas na otvaranju na travnatoj površini fudbalskog zdanja po imenu Al Bajt u Kataru. Mreža se zatresla već u 3. minut, ali je gol Enera Valensije poništen nakon provere VAR sobe zbog minimalnog ofsajda.

Delovalo je u prvi mah da je glavni arbitar Danijele Orsato napravio veliku grešku, ali su kasniji snimci pokazali da se ipak radilo o milimetarski nedozvoljenoj poziciji. 

To nije sputalo goste, koji su još motivisanije nastavili da kidišu na gol protivnika. Nagrada je došla u 14. minutu, kada je italijanski arbitar morao da pokaže na belu tačku, nakon što je defanzivac Katara nesmotreno startovao.

Odgovornost je preuzeo 33-godišnji Valensija, poslao loptu u jednu, golmana u drugu stranu, ali sada nije bilo dileme, gol je bio regularan, a sjajni golgeter ušao je u istoriju kao prvi strelac gola na Mundijalu u Kataru.

IZVOR: YT / Arena Sport TV

Usledilo je zatišje pred buru, period igre koji je karakterisala rovovska borba na sredini terena i veliki broj duela i oštrih startova, a onda ponovo taj omaleni Ekvadorac stupa na scenu!

Sjajno se snašao u kaznenom prostoru Valensija nakon centaršuta Presijada, i glavom poslao loptu u mrežu Katara. Ovo je bilo ono po čemu je poznat bivši napadač Vest Hema, kakav je to odraz bio, kakva duel igra, kakva tehnika izvođenja udaraca glavom za momka koji je visok samo 177 cm. 

Sa tim rezultatom se i otišlo u svlačionice, a onda fudbalska uspavanka, nešto što bi mnogi nazvali i antifudbalom. Katar nije pokazao želju da ugrozi gol gostiju, Feliks Sančez zabrinuto je gledao svoje pulene kako se letargično i bezidejno kreću po terenu, a Ekvador je umirio tempo i vrebao šansu iz kontri.

Bilo je to 45. minuta za zaborav. Publika u Kataru frustrirano je gleda svoje miljenike koji nisu pokazali ni onu najmanju isku žara i borbenosti za iole častan poraz.

IZVOR: TW / @ESPNFC

U drugom meču ove grupe snage će odmeriti Senegal i Holandija, a taj susret na programu je sutra od 17 časova.

U drugom kolu 25. novembra, Ekvador će igrati protiv Holandije, a Katar protiv Senegala.

Autor: Tanjug

#Ekvador

#Mundijal 2022

#katar

#svetsko prvenstvo